Όσον αφορά τη δημιουργία μιας πιο ίσης προσέγγισης στην εκπαίδευση μέσω της διαδικτυακής μάθησης, το Moodle μαζί με την κοινότητά και το δίκτυο συνεργατών πιστεύουν ότι η προσβασιμότητα είναι ζωτικής σημασίας.
Μόνο ένα LMS που υποστηρίζει μαθητές με διαφορετικές ανάγκες μπορεί να προσφέρει αληθινή ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Στην πραγματικότητα, η προσβασιμότητα είναι ένα βασικό συστατικό του γενικού σχεδιασμού της εκπαίδευσης, η οποία είναι μια σκόπιμη και συστηματική προσέγγιση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που φιλοξενεί τη διαφορετικότητα και τη διαφορά μεταξύ των μαθητών.
Τόσο οι προγραμματιστές του λογισμικού όσο και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιδιώκουν την πραγματική ένταξη για διαδικτυακή εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες – εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο που δημιουργούν οι εκπαιδευτικοί πρέπει επίσης να σχεδιάζεται για χρήστες με ιδιαίτερες ικανοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να το αντιληφθούν, να το κατανοήσουν, να πλοηγηθούν και να αλληλεπιδράσουν με αυτό.
Μια λύση με επίκεντρο την προσβασιμότητα
Το Moodle αναγνωρίζει τη σημασία της προσβασιμότητας και περνάει από εξωτερικούς ελέγχους για να διασφαλίσει ότι το Moodle συμμορφώνεται με τα πιο πρόσφατα πρότυπα προσβασιμότητας. Κάθε νέα έκδοση του Moodle περιλαμβάνει βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα, με τις τελευταίες εκδόσεις να επιτυγχάνουν τη συμμόρφωση με το πρότυπο WCAG 2.1 AA.
Εκτός από τη διασφάλιση ότι το Moodle πληροί τα πιο πρόσφατα πρότυπα προσβασιμότητας, βοηθάει τους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν προσβάσιμο περιεχόμενο. Αυτό το επιτυγχάνει διασφαλίζοντας ότι τα εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου διευκολύνουν και ενθαρρύνουν την παραγωγή προσβάσιμου περιεχομένου. Ο ενσωματωμένος επεξεργαστής κειμένου στο Moodle, για παράδειγμα, διαθέτει δυνατότητες που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να ελέγξουν ότι το περιεχόμενό τους παραμένει προσβάσιμο.
Φυσικά, κατά την παραγωγή περιεχομένου στο Moodle ή σε οποιοδήποτε άλλο LMS, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για να βεβαιωθούμε ότι τα μαθήματά μας είναι προσβάσιμα. Παρακάτω θα δούμε μερικές γρήγορες διορθώσεις και πρακτικές συμβουλές από τους ειδικούς προσβασιμότητας, Brickfield Education Labs, που μπορείτε να εφαρμόσετε στην πλατφόρμα εκπαίδευσής σας.
Κείμενο
- Εξετάστε την αντίθεση χρώματος, ειδικά όταν το μέγεθος του κειμένου είναι μικρό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν online έλεγχο χρώματος προσβασιμότητας για να διασφαλίσετε ότι τα χρώματα που επιλέξατε θα λειτουργούν για όλους.
Έλεγχος χρωματικών αντιθέσεων 1
Έλεγχος χρωματικών αντιθέσεων 2
Έλεγχος χρωματικών αντιθέσεων 3
- Αποφύγετε τη χρήση χρώματος για να μεταδώσετε κάποιο νόημα, καθώς δεν θα βλέπουν όλοι οι χρήστες το χρώμα με τον ίδιο τρόπο.
- Χρησιμοποιήστε επικεφαλίδες για να δομήσετε το περιεχόμενό σας, ειδικά αν είναι μεγάλο. Ακολουθήστε την ιεραρχία (π.χ. Η1>Η2>H3>H4>H5>Η6), έτσι ώστε η βοηθητική τεχνολογία να περιηγείται καλύτερα στη σελίδα και το περιεχόμενο.
Σύνδεσμοι
- Χρησιμοποιήστε περιγραφικούς συνδέσμους και όχι γενικές παροτρύνσεις για κλικ όπως «Κάντε κλικ εδώ»
- Αποφύγετε τη χρήση της διεύθυνσης URL ως κειμένου του συνδέσμου. Οι αναγνώστες οθόνης θα το διαβάσουν δυνατά γράμμα -γράμμα και θα το καταστήσουν ακατανόητο. Αντ’ αυτού, περιγράψτε πού οδηγεί ο σύνδεσμος.
- Αποφύγετε να ανοίγετε τους συνδέσμους σε «Νέο παράθυρο», όταν δεν χρειάζεται, καθώς μπορούν να κάνουν την πλοήγηση δύσκολη για τους αναγνώστες οθόνης και τους χρήστες κινητών συσκευών.
Εικόνες
- Εκτός αν η εικόνα είναι απλώς διακοσμητική, χρησιμοποιήστε πάντα περιγραφές alt, ώστε όλοι οι χρήστες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχει η εικόνα. Η περιγραφή πρέπει να είναι συνοπτική, αλλά αρκετά λεπτομερής.
- Εάν η εικόνα σας περιέχει κείμενο, επαναλάβετε αυτό το κείμενο στην περιγραφή alt.
- Οι σύνθετες εικόνες μπορεί να χρειάζονται περιγραφές μεγαλύτερες από το εναλλακτικό κείμενο, τις οποίες μπορείτε να δώσετε στη λεζάντα της εικόνας.
Πολυμέσα
- Χρησιμοποιήστε μια προσβάσιμη συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων. Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων του Moodle, video.js, διαθέτει μια σειρά από δυνατότητες προσβασιμότητας, όπως η εμφάνιση στοιχείων ελέγχου στην οθόνη και η συμβατότητα με πολλές διαφορετικές συσκευές.
- Προσθέστε λεζάντες ή υπότιτλους.
- Συμπεριλάβετε μετατροπείς (transcript) αν είναι δυνατόν, καθώς παρέχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο πολυμέσων σας σε εναλλακτική μορφή που μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από το βίντεο για ορισμένους από τους χρήστες σας.
Πίνακες
- Προσέξτε να χρησιμοποιείτε πίνακες μόνο για παρουσίαση δεδομένων. Αποφύγετε τη χρήση τους για να οργανώσετε τη διάταξή σας.
- Προσθέστε μια λεζάντα ή μια περίληψη πριν από τον πίνακα, ώστε οι χρήστες σας να γνωρίζουν τι περιέχει και αν θέλουν να τον διαβάσουν ή όχι.
- Χρησιμοποιήστε κεφαλίδες στηλών και γραμμών για να οργανώσετε τις πληροφορίες με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Εξισώσεις
- Όσο δελεαστικό και αν είναι, αποφύγετε τη χρήση εικόνων για τις εξισώσεις
- Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε προσβάσιμες οθόνες εξισώσεων, όπως η πλήρως προσβάσιμη που προσφέρει ο επεξεργαστής Atto, με βάση το Mathjax.