Η έρευνα έγινε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) με αντικείμενο την καταγραφή όλων των στοιχείων της εξεταστικής αυτής περιόδου, την αξιολόγηση της και την ικανοποίηση των φοιτητών από την διαδικασία. Σχετικά με την εξεταστική περίοδο λοιπόν του Ιουνίου 2020 τα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα παρακάτω:

Συμμετοχή και στοιχεία έρευνας.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της διενέργειας εξετάσεων από απόσταση από τους φοιτητές, κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική αξιολόγηση όσοι φοιτητές συμμετείχαν στις από απόσταση εξετάσεις του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 9.276 αξιολογήσεις (21,34%) από τις 43.456 δυνατές αξιολογήσεις.

Η αξιολόγηση της διενέργειας εξετάσεων από απόσταση πραγματοποιήθηκε με τυποποιημένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο 11 ερωτήσεων, 8 από τις οποίες ήταν κλειστού και 3 ανοικτού τύπου. Οι απαντήσεις στις κλειστές ερωτήσεις δόθηκαν σε πενταβάθμια κλίμακα βαθμολόγησης και με τιμές από το ένα (1-χαμηλότερη τιμή) μέχρι και το πέντε (5-υψηλότερη τιμή). Επιπλέον, οι ανοικτές ερωτήσεις αφορούσαν στην καταγραφή των σχολίων των φοιτητών/τριών για τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της διαδικασίας εξετάσεων καθώς και προτάσεις βελτίωσης. Η απάντηση σε κάθε ερώτηση ήταν προαιρετική.

Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των τελικών και των επαναληπτικών εξετάσεων των φοιτητών. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση των φοιτητών πραγματοποιήθηκε από 4/8/2020 έως και 4/09/2020.

Αποτελέσματα έρευνας. Γενικά στοιχεία

Αναφορικά με το βαθμό ικανοποίησης των φοιτητών/τριών από τη διαδικασία των εξετάσεων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή (ενημέρωση, προσομοίωση εξετάσεων, τρόποι εξέτασης, τεχνική υποστήριξη, κλπ.), θεωρούν ότι διασφαλίστηκε το αδιάβλητο των εξετάσεων και είναι θετικοί στο να εξεταστούν από απόσταση στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν τα εξής ποσοστά υψηλού βαθμού ικανοποίησης στις κατηγορίες: μέθοδος εξέτασης (62,02%), πλατφόρμα εξετάσεων (61,63%), ενημέρωση για τη διαδικασία των εξετάσεων (59,87%) και διαδικασία προσομοίωσης των εξετάσεων (57,59%).

Σχετικά με την τεχνική υποστήριξη των εξετάσεων παρατηρείται υψηλός βαθμός ικανοποίησης στο 52,56% των ερωτηθέντων.

Αναφορικά με τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων, το 84,47% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτό διασφαλίστηκε.

Το 78,62% των φοιτητών εξέφρασε την επιθυμία του να εξεταστεί από απόσταση και στο μέλλον.

Τέλος, όσο αφορά τη διάρκεια της εξέτασης διαπιστώθηκε ζήτηση από τους φοιτητές για μεγαλύτερο διαθέσιμο χρόνο εξέτασης.

Τι λένε για όλα αυτά οι καθηγητές του Ιδρύματος; Αυτό θα είναι το θέμα που θα απασχολήσει άμεσα μία νέα έρευνα για τις εξετάσεις από απόσταση που ξεκίνησε ήδη στο Ίδρυμα.